Ertuğ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Çevrimiçi
Ertuğ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Merhabalar 👋

Size nasıl yardımcı olabilirim?
21:20
İletişime Geç
x
background

Diş Apsesi

post image

Diş Apsesi

Bugüne kadar gördüğün en kötü diş ağrısını mı yaşıyorsun? Diş etinde şişlik var ve dokunduğunda ağrıyor mu? Uyuyamıyor, hatta ayakta bile duramıyor musun?

Ağrı kesici aldın ama o da mı çare olmuyor? Saatler boyunca acı çekiyor, yemek yiyemiyor ve düşünme güçlüğü mü yaşıyorsun?

Tüm bu semptomlar diş ağrısını işaret ediyor. Apse olmuş bir dişin sadece ağrılı olabileceği yorumunu yapmak, biraz küçümseyici bir tutum olabilir. Tedavi edilmeyen diş apseleri acı verici olabilir ve muhtemelen hissettiğiniz en kötü ağrı olabilir.

Biraz da rahatlatıcı bir yorumda bulunalım: Apseli diş ağrılarının çoğu, şu anda çektiğiniz acıdan çok daha kısa bir sürede ve ufak bir işlem ile giderilebilir.

Aslında, apseli bir dişi tedavi etmenin en acı veren kısmı diş hekiminize gitmeniz olacak. Ancak diş hekiminiz, ağrıdan kurtulmak ve buna neden olan enfeksiyondan kurtulmak için tam olarak ihtiyacınız olan yerdir. Diş hekiminize hızlıca randevu alırken, apseli bir dişin ne olduğu, neden olduğu ve nasıl tedavi edildiği hakkında konuşalım, böylece randevunuzda ne bekleyeceğinizi bilmiş olacaksınız.

Diş apsesi nedir?
Diş apsesi, diş içindeki bir enfeksiyondur. Apse ağrısı sizi aniden vurabilir. Ani acının birden nereden çıktığını düşünsek de diş apsesi muhtemelen yıllardır içten içe dişinizde oluşmaktadır.

Diş Apsesi ile Diş Eti Apsesi Arasındaki Fark Nedir?
İki tip apse vardır: Diş apsesi ve periodontal (diş eti apsesi).

Diş apsesi
Diş apsesi : Bu, apsenin diş içinde ve kök ucuna yansıyarak meydana geldiği zamandır.
Diş eti apsesi
Diş eti apsesi (periodontal): Bu, apsenin diş ve diş eti arasında oluşmasıdır. Özellikle diş eti iltihabı veya şiddetli diş eti hastalığı olanlarda, diş eti ve diş arasında yiyecek sıkışabilir; Daha sonra bakteri istilası enfeksiyona yol aç

Apseli bir dişim olup olmadığını nasıl anlarım?
Ağrı. Apseli bir dişiniz olup olmadığından emin değil misiniz? Gerçekten bir apse varsa, dişinizde ne olduğunu daha anlamadan bunu bilmiş olacaksınız çünkü yaşayacağınız ağrı o derece yoğun olacak. Apse ağrısı, yavaş yavaş oluşan ama oluştuktan sonra büyük bir hızla yükselen bir ağrıdır.

Apseli bir dişin en önemli semptomu görmezden gelemeyeceğiniz ağrıdır. Acı sinir bozucu, ancak tolere edilebilir bir zonklamadan, sizi dizleriniz üzerine çöktürebilecek, acil servise götürebilecek veya her ikisini aynı anda yaşatabilecek ağrıya kadar dönüşebilir.

Bu ağrıya ayrıca aşağıdakiler gibi bir veya birkaç başka semptom eşlik edebilir:

Soğuğa veya sıcağa duyarlılık
Genel halsizlik
Şişmiş üst veya alt çene
Boyunda veya çenenizin altında şişmiş lenf bezleri
Ateş
Ağız kokusu
Acı tadı (genellikle tuzlu olarak tanımlanır)
Diş etinde bazen akıntılı bir yara
Ağrılı çiğneme veya ısırma
Etkilenen dişinizin çevresindeki kemikte ağrı

Diş Apsesinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Diş apsesinin oluşma sebepleri
Diş apsesine yol açabilecek iki temel neden vardır. İlk (ve en yaygın) neden şiddetli diş çürümesidir. Bu diş çürüğü en çok, yüksek şekerli, işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlardan oluşan kötü beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir.

Diş apsesinin ikinci nedeni dişe verilen fiziksel travmadır. Dişiniz bir darbe sonucu kırılmış veya ufalanmışsa, enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

Dişlerinizdeki tedavi edilmemiş bir çürük, kırık veya çatlak, bakterilerin dişinizin ortasındaki diş özünüze (pulpaya) girmesi için “kapıyı açabilir”. Diş özü (pulpa), kan damarları ve sinirler gibi dişinizin “yaşamı” için hayati öneme sahip olan her şeyi içerir.

Bakteriler dişin içine girdiğinde, şişlik, iltihaplanma ve irin oluşmasına neden olur. Bu sonuçta baskının artmasına neden olur, bu yüzden zonklama veya keskin ağrı hissedersiniz. Apse drene edildiğinde, ağrı hemen hemen kaybolur. Bununla birlikte, ağrının kesilmesi, apsenin temizlendiği ve kurtulduğunuz anlamına gelmez. Enfeksiyon hala oradadır ve tedavi edilmesi gerekir.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş enfeksiyonunuzu tedavi ettirmek için diş hekiminize giderken sizi neyin beklediğinden emin değil misiniz?

İlk olarak, diş hekiminiz dişinizi fiziksel olarak muayene edecektir. Apseli dişlere genellikle kırmızı, şiş diş etleri eşlik eder. Ayrıca, sizi rahatsız eden dişi nazikçe inceleyecektir. Hafif bir ağrı hissedeceksiniz, ancak iyi haber şu ki acınız bitmek üzere.

Diş hekiminiz tipik olarak, diş kökünün ucundaki kemik kaybını kontrol etmek için apseyi çevreleyen kemiğin röntgenini çekecek – bu aslında bir apsenizin olduğunu ve buna neden olan ağrıyı kanıtlayacak belgedir.

Diş hekiminizin diş apsesini tedavi etmedeki asıl amacı enfeksiyondan kurtulmak için dişinize kanal tedavisi yapılmasını önerebilir ya da dişin çekilmesini de tavsiye edebilir

Diş hekiminiz muhtemelen enfeksiyonu yok etmek için antibiyotik önerecektir. Ağrılarla mücadele etmek için diş hekiminiz bir ağrı kesici verecektir. Özellikle akut ağrı için, diş hekiminiz reçetenize daha güçlü bir ağrı kesici yazabilir